Randonneur

För dig som vill ha maximal träning, utmaning och idrottslig upplevelse är långdistansslopp,  så kallade randonnéelopp, att rekommendera. Randonneur är cykling för den som verkligen vill testa sina krafter. Distanserna för långdistanslopp är 200, 300, 400 och 600 kilometer.

Den här typen av lopp går framför allt ut på upplevelsen. Samtidigt som man antar en fysisk utmaning får man uppleva landskapet förändras längs med färdvägen. Känslan när man nått mål efter ett randonnéelopp är oslagbar. En rejäl endorfinkick!

Innan man ger sig ut på de längsta distanserna bör man fråga sin kropp vad den klarar av. Tjugomiladistansen är en bra start om man vill testa sin kapacitet. Vet man att man är fullt frisk och i toppform kan man prova att cykla längre. Ska man ge sig på de längsta distanserna bör man känna sin kropp väl och planera loppet ytterst noga. Man ska heller inte vara så envis eller stolt att man vägrar bryta loppet om kroppen säger ifrån. Du kan välja att delta i organiserade lopp som till exempel Vätternrundan eller Vänern Runt.

Vid organiserade randonnélopp får deltagarna stämplar vid bestämda kontroller och vid målgång en medalj för att man antog utmaningen.  Självklart kan man sätta sig på cykeln och själv testa sina krafter med en endagstur på en 20-30 mil för blotta nöjets skull. Eller varför inte utmana dina vänner!

Vad man bör planera in noga inför ett långlopp är energiintaget. Det går åt mängder av energi samtidigt som man inte bör lasta cykeln för tungt. Så kallade Energy bars kan man inte få för många av. Glöm inte heller bort att ditt vattenintag är enormt under ett långlopp. Skruva fast flera vattenhållare på cykeln och eventuellt även en Camel Bak på det! Eftersom cykelturen är riktigt lång kan dagen börja varm och behaglig men då du börjar närma dig målet har det hunnit bli kväll och kyligt. Dessutom kan du möta flera väderlekar på vägen. Glöm inte bort att skaffa utrymmeseffektiv utrustning och proviant.

Bilkörning efter långfärdscykling avråds absolut. Det finns deltagare som hoppat in i sina bilar direkt efter Vätternrundan och det har vid vissa tillfällen lett till dödsolyckor. Man bör vila minst ett dygn innan man sätter sig bakom en ratt.

Kända randonnéelopp: Vätternrundan (30 mil), Vänern Runt (cirka 580 km), Paris-Brest-Paris (20, 30, 40 och 60 mil)

Flera svenska cykelklubbar ägnar sig åt randonneur. Hör efter med din lokala cykelklubb.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet