…och få så mycket mer

Från höst, genom vinter och under hela våren fylldes kalendern med visning efter visning.Vi reste kors och tvärs genom Sverige för att hitta det ultimata stället. Inget avstånd från den stora staden avskräckte.

En dag i slutet av oktober besökte vi en gammal gård, eller egentligen ett gammalt handelscentrum med handelsbod, smedja och allt som en socken behöver inom service. Ägaren valde att själv visa sitt objekt och guidade oss runt bland byggnaderna. Det var en mäktig känsla att besöka en plats där tiden stått stilla i över två sekel. Handelsboden som var uppförd i slutet av sjuttonhundratalet hade till och med originaltapeterna kvar.

Ett litet handelscentrum från slutet av 1700-talet

Ett litet handelscentrum från slutet av 1700-talet

 

Alla byggnader var i det närmaste helt intakta, både invändigt och utvändigt

Alla byggnader var i det närmaste helt intakta, både invändigt och utvändigt

Originaltapeter

Originaltapeter

Den gamla handelsplatsen som liknade en hel liten by med alla sina byggnader var väldigt vacker och vi började genast fantisera om hur man skulle kunna bevara byggnaderna samtidigt som man nyttjade dem. Varje alternativ stannade vid att man skulle behöva förändra livsstilen totalt. Tanken att bo i ett museum var både lockande och skrämmande. Släkten som hade bott där i generationer tidigare hade levt som man gjorde då byggnaderna uppfördes ända fram till början av 1970-talet. De två efterkommande ägarna hade i sin tur, med respekt för platsen, inte nänts vidröra byggnaderna mer än att förbättra skicket på dem på varligast möjliga sätt.

Det fantastiska stället till trots… Sökandet fick fortsätta. I tankarna återvänder vi dock ofta till den här platsen som gjorde ett starkt intryck på oss.

 

Handelsbod från slutet av 1700-talet

Handelsbod från slutet av 1700-talet

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet