Terrängcykling i Stockholm

Hur skulle du reagera om din vägbana plötsligt upphörde; eller om en stor container skulle blockera vägen; eller om man utan förvarning stänger av motorleden med betongblock utan någon hänvisning; eller om det är stora hål i vägbanan; eller om vägen till ditt arbete plogas på sin höjd en gång i veckan och då bara på ena körbanan? Det kan inte vara samhällsekonomiskt lönsamt att färdvägen till och från arbetet för 150 000 människor i vår huvudstad ska vara full av onödiga hinder.

Trafikkontoret har under sommaren kartlagt alla trafikhinder som möter stadens cyklister och dessa visade sig vara många. Förhoppningsvis leder Trafikkontorets stora undersökning om cyklisters trafiksituation till förbättringar inom snar framtid.

Var dag hör man rapporter om trafikstockningar, bilköer i krypfart genom staden samt nu senast att luftföroreningarna förkortar stockholmarnas liv. Det bör vara Stockholmspolitikernas viktigaste uppgift att se till att människor kommer till och från arbetet friktionsfritt och att stadens luft inte är hälsovådlig. Inom tullarna är det i särklass snabbaste färdmedlet cykel. Tyvärr ligger samhällsplanerarna hopplöst efter i infrastruktursatsningar för cyklister. Vilket är en gåta då satsningar på cyklism i stadsmiljö ger maximal vinst i tid, miljö och pengar.

Med dagens rapport hör vi dock politiker komma med vaga löften om en kollektivtrafik med plats för cykel samt att det i höst blir tillåtet med cykling på vissa enkelriktade gator. Alltid något. Hoppas att vi även får se en radikal förbättring när det gäller trafikseparation, cykelbanor och helst av allt cykelgator samt att cyklismen i staden inte bara uppmuntras med fagra ord utan även med en seriös budgetering.

Hur kommer det sig då att vi trots allt cyklar varje dag? Jo, för trots alla hinder kommer vi i tid till arbetet, inga bilköer äter upp vår fritid, vi får motion och så är det riktigt kul att snabbt svischa förbi den där kokande, stillastående bilkön.

Hinderbana

Läs mer:

Trafikmiljön allt sämre för cyklister

Luftföroreningar förkortar stockholmarnas liv

Hela rapporten: Miljöhälsorapport Stockholms län 2009

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet