Piller eller bra mat?

I Dagens Nyheter läser vi att i Sverige föds 20-25 barn om året med ryggmärgsbråck på grund av folatbrist hos mödrarna innan och under graviditetens första veckor. Ryggmärgsbråck är en medfödd missbildning av ryggmärgen som bland annat medför förlamning i benen samt svårigheter att tömma tarm och blåsa. För att förhindra att barn drabbas av dessa fosterskador fanns det förra året planer på att dela ut gratis folsyratabletter till kvinnor i fertil ålder. I andra länder som till exempel Kanada berikar man mjöl med folsyra* trots att det finns en ökad cancerrisk i samband med detta. Vi är hemskt tacksamma för att ett ofrivilligt intag av extra tillsatt folsyra i vanliga matvaror inte blev av. Men nu har regeringen även avblåst utdelningen av gratis folsyratabletter till dem det berör. Istället ska man satsa på en upplysningskampanj. Artikeln genomsyras av en negativ inställning till det här lappkastet. Men personligen kan jag inte se något fel i just upplysning.

I västvärlden har vi gradvis övergivit baljväxter och grönsaker som vårt huvudsakliga näringsintag. Istället spelar köttet en huvudsaklig roll i vår kosthållning. Samtidigt har fetma och andra i-landssjukdomar gripit tag om större delen av befolkningen. Att upplysa fertila kvinnor och varför inte alla om hur man tillgodoser sig viktiga näringsämnen som till exempel B-vitaminet folat genom ett balanserat och sunt matintag vore bra för folkhälsan.

Folat är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och bildandet av röda blodkroppar. Man har även sett tecken på att brist på folat är vanligt hos människor med depression. Det finns goda skäl för oss alla att äta mer av folatrika livsmedel eftersom dessa även innehåller mängder av andra nyttigheter.

Dessa matvaror är naturligt rika på folat:

  • baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
  • gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
  • kål som broccoli, brysselkål, blomkål
  • rotfrukter som kålrot, rödbetor
  • andra grönsaker som röd paprika, majs
  • frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon
  • bär som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär
  • fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
  • filmjölk och yoghurt
  • leverpastej och lever

Listan är hämtad från livsmedelsverket.


Kvinnor som lever på vegetarisk kost med mycket baljväxter behöver inte inta någon extra folsyra enligt livsmedelsverket. Kanske är det inte så dumt att återgå till vegetarisk kost och låta köttet vara det där lilla extra någon gång ibland och inte som för många idag, utgöra basen för matintaget.

*Folsyra är B-vitaminet folat framställt på konstgjord väg.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet