”Alla dessa larmrapporter…”

Många upplever att larmrapporterna om vad som är skadligt för hälsan duggar för tätt. Det är inte sällan man hör människor sucka och säga… det är så mycket som är farligt, så jag har slutat bry mig. Visst kan man förstå det. Det är inte lätt att hålla reda på alla kemikalier och tillsatser som ständigt drabbar oss.

Men bara för det är det inte så dumt att slänga ett ögonkast på innehållsförteckningen innan vi lägger varan i korgen. Det är ju något som vi ska stoppa i oss och vi har ju i alla fall ett ansvar inför oss själva. Enklast är att välja bort varor som är fullspäckade med tillsatser. Tillsatserna är till för att bland annat ge varan längre hållbarhet, förhöja smak och doft samt ge varan angenämare utseende och konsistens. Kemikalierna som tillsätts i vår mat är ofta en kompensation för den dåliga kvaliteten hos halvfabrikat fullspäckade med smaklösa råvaror som plockats alltför tidigt, drivits fram alltför hårt och rest alltför långt. Flertalet av de produkter vi stoppar i oss är tillverkade i fabriker av gigantiska matkoncerner vars syfte är högsta möjliga ekonomiska vinst åt sina ägare. Inte att ge konsumenten den mest näringsrika maten, tillverkad på det miljövänligaste sättet, så nära konsumenterna som möjligt.

Det regelverk som respektive land tillhandahåller för att skydda konsumenten från skadliga ämnen hinner oftast inte med att granska alla nya tillsatser som mat- och kemindustrin framställer för att deras produkter ska upplevas som aptitliga. Dessutom är livsmedelskontrollens uppgift att ta bort ämnen som är direkt hälsovådliga – inte att förbjuda ämnen och kemikalier som ”bara” är skadliga. Därför bör man själv ha koll på vad man stoppar i sig. Med en snabb blick på innehållsförteckningen kan du lätt utröna om det är tillräckligt få tillsatser för att duga som mat till just dig och dina barn. Du väljer själv om du vill sponsra en producent som strävar efter att ge dig mat av högsta kvalitet eller en matindustri som masstillverkar mat av låg kvalitet för att göra högsta möjliga ekonomiska vinst.

Några matnyttiga boktips som behandlar ämnet:

Den hemlige kocken

Snabbmatslandet

E-nummernycklar kan också vara spännande läsning.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet